Onyx Racing Products

Onyx Racing Products polkupyörän napojen valmistukseen erikoistunut yritys, joka sijaitsee Yhdysvaltojen Minnesotassa. Valmistajalla on vahvat juuret BMX racingissa, jossa saavutettu erinomainen menestys johti napamalliston laajentamiseen lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin pyörämalleihin.

Jäljittelemätöntä laatua

Onyx Racing valmistaa kaikki tuotteensa talon sisällä, lukuun ottamatta vapaakytkimen kontaktikappaleita (engl. sprag) – osa, joka katetaan myöhemmin perusteellisesti. Tuotannon pitäminen oman katon alla tarkoittaa nopeaa prototyyppisykliä, tiukkaa laadun valvontaa ja mahdollisuutta kustomoida niin yksittäinen napa tai napapari aina väriä ja navan päätyholkkeja (engl. widgets) myöten!

Eri värivaihtoehtojen määrä on lähes hengästyttävä ja valinnanvaraa on varmasti jokaisen makuun anodisoiduista ja pulverimaalatuista vaihtoehdoista. Napoihin on mahdollista saada myös omat laserkaiverrukset! Kysy tästä lisätietoa tilauksen yhteydessä info@4130.fi

Kuva: onyxrp.com

Ulkokuoreltaan kauniit navat eivät merkkaa paljoa, elleivät ne rullaa herkästi ja toimintavarmasti. Tämä on varmistettu Onyxilla käyttämällä keraamisia laakereita, jotka omaavat erittäin matalan kitkan ja käyttöiän. Lisäksi ne ovat hieman perinteisiä teräslaakereita kevyempiä.

Jos haluat hypätä teräs- vs. keraamiset laakerit -väittelyn syvään päähän, Zero Friction Cyclingin artikkeli aiheesta on niin kattava kuin voi kohtuudella toivoa.

Zerofrictioncyclin.com.au – Hybrid Ceramic vs Steel Bearings

Oma vapaaratastekniikka

Onyxin napojen sisällä sykkii erityinen vapaarattaan rakenne, joka perustuu vapaakytkimeen. Vapaakytkin on yhteen suuntaan vapaasti pyörivä kytkinrakenne, joka muistuttaa vierintä- tai neulalaakeria. Erona on, että pyöreiden rullien sijasta, vapaakytkimessä käytetään kahdeksikon muotoa muistuttavia kappaleita. Yhteen suuntaan pyöriessä kontaktikappaleet mahdollistavat vapaan pyörimisliikkeen. Kun pyörimissuunta vaihtuu vääntömomentin kohdistumisen johdosta, kontaktikappaleet kallistuvat sylinteripintojen välissä ja kiilaavat itsensä tiukasti niiden väliin, luoden näin vahvan kitkaliitoksen.

Parhaiten systeemin toimintaperiaatteen ymmärtää (liikkuvan) kuvan välityksellä, jossa Onyxin alla oleva video tekee hyvää työtä.

Vapaakytkimen käytöllä saavutetaan useita hyötyjä:

 • Instant engagement – välitön kytkentä! Vapaakytkimessä ei ole välystä eli POE-luku (enf. points of engagement) lähestyy ääretöntä. Kun annat polkimelle voimaa, se siirtyy viiveettä ketjuun!
 • Huoltovapaus ja toimintavarmuus. Vapaakytkin ei sisällä jousia tai mitään muitakaan väsymiselle tai voimakkaalle kulumiselle alttiitta osia. Kunhan navan sisällön pitää puhtaana – asia, jonka hyvä suojaus ja tiivisteet varmistava – vapaaratas on erittäin toimintavarma. Useat Onyx-käyttäjät sanovatkin ajaneensa navoilla vuosia ilman huollon tarvetta.
 • Alhainen kitka. Kiekon pyöriessä vapaasti, vapaakytkimessä ei ole kontaktia perinteisen jousikuormitteisen räikkämekanismin tavoin. Onyxin navoilla onkin tämän ansiosta erittäin matala kitka, mikä tekee niistä yhden kaikista herkimmin rullaavista napaseteistä!

Vahvat väitteet tarvitsevat taakseen vastaavaa näyttöä. Noblewheels.com-sivuston artikkeli Onyxin navoista mainitsee Duken yliopiston vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen, jossa Onyxin napojen vierintäkitka oli matalin kaikista mitatuista. Joukossa oli malleja valmistajilta kuten Chris King, DT Swiss, Profile Racing ja Hope.

Laaja mallisto

Onyx Racing Productsin mallisto on hengästyttävän laaja ja kaikki malli- ja väriyhdistelmät mukaan luettuna, lukumäärä on yli 2 100 000 – kyllä luit oikein, yli 2 miljoonaa. Napojen ominaisuuksia ovat:

 • Pinnojen lukumäärä: 28-36 napamallista riippuen.
 • Kaikki yleisimmät akselistandardit.
 • Kaikki vapaaratasstandardit: Shimano HG, Sram XD(R) ja Shimano Micro Spline. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu Shimano HG SS -vapaaratas kestää single speed -käyttöä ilman pelkoa, että ratas kaivautuu vapaarattaan runkoon. Onyx on yksi harvoja valmistajia, joka antaa täyden takuun navalle Pinion-vaihdelaatikkoa käytettäessä.

Alla on käytynä napamalleja pyöräkategorioittain.

Maastopyörä

Onyxin maastopyörämallisto sai juuri paljon odotetun lisäyksen uuden Vesper-navan muodossa! Vesper-mallistossa takanavasta on saatu nipistettyä 136 grammaa jyrsimällä navan kuoresta kaikki ylimääräinen materiaali pois aina laippoja myöten ja käyttämällä vapaarattaassa alumiinia teräksen sijasta. Vesper-takanapa painaa mallista riippuen noin 400 g ja etunapa puolestaan alle 200 g.

Vesper, Anodized Purple, 32 reikää, XDR-vapaaratas

Classic-mallisto on varustettu vakiona keraamisilla laakereilla. Vesper-napoihin keraamisten laakerien päivitys maksaa 100 €/pääty. Kysy lisätietoja tilauksen yhteydessä, jos päivitys kiinnostaa.

Napoja on saatavilla kaikissa kuviteltavissa olevissa mitoituksissa ja akselistandardeissa. Alla on lueltuna joitakin yleisimpiä:

 • Boost (148 mm) ja Super Boost (157 mm)
 • 142×12 mm
 • 135×10 mm
 • Pikalinkku (135 mm QR)
 • Torque Cap -holkit etunapaan
 • Cannondale Lefty -etunavan kiinnitys
 • Jne!

Vapaaratasvaihtoehtoina ovat kaikki nykystandardien mukaiset optiot!

 • Shimano HG: 9-11 pakalle.
 • Sram XD ja XDR
 • Shimano Micro Spline

BMX

Onyxin juuret ovat BMX-puolella ja sitä ei ole suinkaan unohdettu. Ensinnäkin Onyx oli ensimmäisiä valmistajia, joka tarjosi levyjarrunapoja BMX racing -pyöriin. Mallisto kattaakin edelleen niin Expert- kuin Pro-koot 6-pultti- ja Centerlock-kiinnityksellä.

Ultra SS Disc, 20 mm etuakseli, 15 mm taka-akseli, 36 reikää, Matte Black.

Ultra SS Disc -sarjan navat ovat saatavilla uusilla taka-akselistandardeilla 10, 12, 15 ja 20 mm koossa. Yhtä laaja kattaus löytyy luonnollisesti myös etunavoista, joita on saatavilla 10, 15 ja 20 mm akseleilla. Summaus napamalleista ja niiden käytöstä:

Pro-koot:

 • Pro-sarja. Levy- ja vannejarrulle yhteensopivat navat. Shimano HG-vapaaratas.
 • Ultra- ja Ultra Disc -sarja. Astetta järeämpi rakenne Pro-sarjaan verrattuna. Shimano HG -vapaaratas.
 • Ultra SS- ja Ultra SS Disc -sarja. Taka-akselit 10-20 mm koossa. Onyx Driver -vapaaratas, joka vaatii yhteensopivan rattaan.
 • OHM-sarja. Expert- ja junior-koonpyöriin, vanne- tai levyjarrulle. Shimano HG -vapaaratas.

Fatbike

Fatbike-navat pohjaavat tavallisiin maastonapoihin, mutta ovat arvatenkin ”levitetty” fatbiken etu- ja takahaarukkaan sopiviksi. Toistaiseksi mallisto kattaa ainoastaan Classic-linjan ja Shimano HG- ja Sram XD -vapaaratasstandardit. Micro Spline -vapaaratasta käyttävät mallit ilmestyvät kaudella 2020.

Fat ISO, 15×150 mm -etunapa ja 12×197 mm -takanapa, 32 reikää, Antifreeze Green, XDR-vapaaratas.

Akselistandardeja ja -leveyksiä ovat:

 • Etunavat – 135, 142, 150 mm ja Lefty.
 • Takanavat – 170, 190 ja 197 mm.

Maantie, Gravel ja cyclocross

Myös maantiellä ja syksyn kuraränneissä ajavat voivat nauttia Onyxin napojen tuomista eduista. Maantie- ja cyclocross-pyörien navat ovat kevennetty viimeiseen grammaan asti, kestävyydestä tinkimättä ja käyttävät tuttua vapaakytkimeen perustuvaa vapaaratastekniikkaa. Vapaaratasstandardeja ovat: Sram XDR, Shimano HG ja Campagnolo Campy.

Akselistandardeja ja -leveyksiä ovat vastaavasti:

 • Etunavat – 100 mm QR ja 100×12 mm läpiakseli.
 • Takanavat – 135 mm QR, 135×12 mm ja 142×12 mm läpiakselit.

Erikoisnavat

Eikä tässä vielä kaikki! Onyx tarjoaa kattavan malliston napojaan myös erikoisempiin sovelluksiin. Näihin lukeutuvat muun muassa ratapyörät ja Cam Zinkin -nimikkomallisto, joka käyttää single speed -vapaaratasta ja on tehty kestämään hurjimpiakin stuntteja.

Miten tästä eteenpäin?

Jos haluat tietää Onyx Racing Product -tuotteista enemmän ja muista vapaaratasmekanismeista, tsekkaa alla oleva artikkeli aiheesta!

Mitä Onyxin navoista sanotaan?

Mitä Onyx-navoista sanotaan poluilla ja www:ssä? Lue linkkilista alta ja tiedät enemmän!

Vitalmtb.com – SPIN FOREVER! Onyx Racing’s Silent MTB Hub Review

”Priced in the mid-$400s and up for a rear hub, Onyx makes what many would consider a luxury option. We’re believers in the benefits and ride quality of their sprag clutch system, and in our experience, things have proven truly worthy in the long run. Here’s a big thumbs up from Vital MTB!”

”This is perhaps the greatest danger of Onyx hubs: once you’ve experienced their soft catch and instant engagement, other bikes start to feel like garbage. Now that I’m used to a totally silent freehub, the buzz of pawl-based freehubs is a major annoyance, drowning out all the sounds of the forest and the satisfying scrunch of tires on dirt. Onyx has made a life-long customer out of me. I’ll accept this fate because their hubs are built to last a lifetime.”
-Bikepacking.com

Bikemag.com – Review: Onyx Racing Hubs

”I don’t know if it’s because the hub makes absolutely no noise, or because it has basically zero drag, but it feels incredibly fast. Until you ride this silky-smooth masterpiece, you don’t realize how tactile the loud ratcheting sound of other hubs is–as if you can actually feel the vibrations through the bike. The Onyx hub feels like the epitome of precision, and it makes other hubs seem unrefined in comparison.”
-Bikemag.com

Novemberbicycles.com – Onyx Hubs

Onyx are unique, American made hubs that have one compelling feature that has two aspects. First is the sprag clutch, which has instant and very positive engagement. The sub-feature of the sprag clutch is that the hubs are silent when you coast. Not quiet – silent. Though, these might not seem like a huge deal on their face, they’ve made hard converts out of many people. 
-Novemberbicycles.com

Cognoscenti-cycles.com

Onyx is without a doubt one of my all time favourite hubs for several reasons. If silence is what you’d like to hear on the trail this should be your number one choice. This ultra quiet hub achieves this feat by the use of a unique German made sprag clutch that not only runs silently but also gives one instant engagement. No other hub maker uses such a special system. It requires little maintenance and offers next to no resistance when you’ve stopped pedaling, making it the fastest hub tested. Top this off with German hybrid ceramic bearings and you have a hub that can’t easily be beat. Onyx offers a plethora of beautiful colours as well as custom colour options if desired. I ride these hubs myself and I can attest to their amazing qualities. They are at the higher end of the price spectrum but worth every penny. $$$$$

Noblwheels.com – NOBL Component Feature: Onyx and the NOBL relationship

Fanatikbike.com – Who Is: Onyx Racing Products / Vesper Hub Update

Jos kiinnostuit ja haluat Onyx-navat omaan pyörääsi, laita tilaus sisään nettikaupan kautta tai ole suoraan sähköpostilla yhteydessä info@4130.fi ja kerro tarkemmat speksit, että millaista settiä etsit. Toimitusaika on nopeimmillaan 1-2 viikkoa.