Miksi myös sinun kannattaisi ajaa avopolkimilla?

Avopolkimet mielletään nykyään valinnaksi vain dirt-, slopestyle-, freeride- tai BMX-pyöriin. Muutaman satunnaisen flättipoljinparin näkeminen bikeparkien ulkopuolella on harvinaisuus. Tämä on sääli. Tarkoituksena ei ole kaivaa esiin jo moneen kertaan kulutettua väittelyä avo- ja lukkopoljinten paremmuudesta, vaan mitä hyötyjä poljinvalinnan laajentamisesta voi olla.

 

Miksi harrastat pyöräilyä?

Ensimmäiseksi on hyvä lähteä alusta, siis aivan alusta. Miksi ajat pyörällä ja olet tehnyt sitä mahdollisesti jo pitkään? Syyt tiivistyvät todennäköisesti joihinkin kolmeen seuraavista kohdista:

  1. Tavoitteellinen harrastaminen, uuden oppiminen ja onnistumisen tunteiden saaminen
  2. Hauskanpito
  3. Elinkeino

Jos et ole ammattilaisajaja ja saa kirjaimellisesti leipääsi ajamalla pyörää (mikä on epätodennäköistä), jää jäljelle kaksi syytä ja niissäkin on paljon päällekkäisyyttä. Uuden oppiminen on lähtökohtaisesti hauskaa ja vastavuoroisesti hauskaa pitämällä olosuhteet oppimiseen ovat suosiolliset.

Mitä yhteistä tällä on poljinvalintaan? Paljonkin. Avopolkimilla tiettyjen ajotaitojen oppiminen ja kehittäminen onnistuvat paremmin. Jos tietyn taidon osaa avopolkimilla, se onnistuu lähes varmasti myös lukoilla. Ikävä kyllä asia ei toimi toisin päin. Mitä paremmaksi pyöränkäsittelyssä kehittyy, sitä hauskempaa ja nautinnollisempaa ajaminen on, mikä on itseään ruokkiva positiivinen kierre. Ja avopolkimet voivat olla osana tässä kiertokulussa.

 

Avopoljinten käytön hyödyt

Lähdetään liikkeelle aloittelijan näkökulmasta. Olet ensimmäistä kertaa metsäpoluille ja mahdollisesti vielä nopeamman ja taitavamman ajokaverin kanssa. Meno jännittää, ehkä vain hyvällä tavalla, mutta jännittää silti. Tätä ei ainakaan auta tieto, että pyörästä ei pääse välttämättä irti samalla tapaa vaistonvaraisesti kuin on tottunut. Tämä näkyy kaikilla osa-alueilla aina itseluottamuksesta pyöränkäsittelyyn, mikä antaa kaikkea muuta kuin optimiolosuhteet taito-oppimiselle. Lisäksi ajokokemus ei ole välttämättä niin miellyttävä, mitä se voisi muuten olla. Tilanne ei ole tietenkään kaikkien kohdalla tällainen, mutta moni pystyy varmasti samaistumaan kuvaukseen.

Minkä ajotaitojen opettelussa avopolkimet toimivat sitten lukkoja paremmin? Ensimmäisenä esiin nousee arvatenkin bunny hop. Suoritustekniikka edellyttää oikein ajoitettua painopisteen siirtoa niin, että takarenkaan saa irti maasta – poljintyypistä riippumatta. Jos bunny hopin osaa lukoilla, mutta avopolkimilla jalat irtoavat polkimista kuin tykin suusta ammuttuna, tekniikassa on korjaamista. Ja niin sanottua english bunny hoppia tai vastaava ei kannata edes ottaa puheeksi. Bunny hop on bunny hop ja väärin tehty suoritus ei muutu yhtään paremmaksi nimeä vaihtamalla. Alkuun pääsee opettelemalla pelkästään takarenkaan nostamisen tasamaalla painopisteen siirron avulla. Tämä on perustaito, joka onnistuu usealta alakouluikäiseltäkin.

Tästä jatkaessa kaikkien edistyneempien taitojen opettelu hyötyy yhtä lailla avopoljinten käytöstä. Oli kyseessä sitten hyppyristä hyppääminen, manuaalit tai vaikkapa liukkaalla mutakelillä ajaminen, avopolkimet antavat rehellisen kuvan, että miten homma onnistuu.

Avopolkimet siistivät monessa tärkeässä taidossa tekniikkaa ja ohjaavat itsessään oikean tekniikan oppimiseen. Ja kyllä, aluksi tekeminen voi olla turhauttavaa ja kuvainnollisesti henkistä turpaan ottoa, kun ajosta ei tunnu tulevan yhtään mitään ja jo osatutkaan asiat eivät tunnu onnistuvan.. Mutta kuten yleensä, kaikki saavuttamisen arvoinen vaatii työtä ja lopussa kiitos seisoo.

 

Lukkopoljinten käytön hyödyt

Suurimmat hyödyt lukoilla tulevat mahdollisesti paremmasta pyörän kontrollista ja tiedosta, että jalka pysyy lähes varmasti polkimella täsmälleen samassa kohtaa myös röykkyisämmässä menossa. Tosin herrojen Fairclough ja Hill ajo laittaa kyseenalaistamaan, että onko pyörän käsittelyssä merkittävää etua lukkopoljinten hyväksi.

Erityisen korkeilla kadensseilla, joita ilmenee esimerkiksi ratapyöräilyssä ja BMX-racingissa, lukkopolkimista on myös selkeä hyöty, sillä ne mahdollistavat vain nopeaan pyörittämiseen keskittymisen ilman huolta, että jalka irtoaisi hallitsemattomasti polkimelta.

Entäpä sitten polkeminen. Poljinliikehän on tehokkaampi, kun voimantuotto saa tasattua enemmän koko ympyränkaarelle, eikö? Ei välttämättä. Kellotauluvertausta käyttäen suurin osa voimantuotosta tapahtuu polkimen liikkuessa kello yhdestä kello viiteen, mikä tapahtuu lonkka- ja polvinivelen ojennuksella. Näistä liikkeistä vastaavat koko kehon suurimmat ja voimakkaimmat lihasryhmät; etureisi ja pakara. Polkimen veto ylöspäin tapahtuu puolestaan lonkka- ja polvinivelen koukistuksella, joka on huomattavasti pienempien ja heikompien lonkankoukistajien ja takareiden heiniä. Erosta saa hyvän käsityksen istumalla tuoliin ja asettamalla jalan koukussa esimerkiksi avustajan (siis ajokaverin) syliin ja työntämällä avustajaa poispäin, jonka jälkeen sama koejärjestely toistetaan vetämällä jalkaa itseä kohden avustajan pitäessä kiinni. Kysy kumpi liikesuunta tuntui avustajan mielestä voimakkaammalta.

Maastopyörällä kadenssit ovat huomattavasti alhaisempia esimerkiksi maantiepyöräilyyn verrattuna, jolloin poljinkierrosta kohden tapahtuva voimantuotto on vastaavasti suurempi. Tällöin suurin osa voimantuotosta tapahtuu juurikin lonkka- ja polvinivelen ojennuksella. Erityisesti takajalan nostamiseen keskittyminen voi joissakin tapauksissa jopa heikentää ojennussuunnan voimantuottoa. Maantiellä tilanne on erilainen korkeampien kadenssien johdosta, jolloin tasaisempi poljinliike on eduksi.

Tietenkin nämä ovat vain yleistyksiä. Kokeile mikä toimii omalla kohdallasi, mutta ei kannata välttämättä niellä purematta väitettä, että lukkopolkimien käytöllä polkeminen olisi aina oletusarvoisesti tehokkaampaa. Ja vaikka se olisi, avopoljinten ajoittainen käyttö voi siistiä ja parantaa pyöritystekniikka.

 

Summa summarum

En ole lukkopolkimia vastaan. Sen sijaan olen avopoljinten käytön puolesta taitavammaksi ajajaksi tulemisen ja hauskanpidon nimissä. Jos avopolkimet ovat toistaiseksi vieras tai vain vähän käytetty väline, niille kannattaa antaa mahdollisuus. Älä kuitenkaan putoa yleiseen avopoljinten kokeilijan ansakuoppaan ja hommaa halvimpia mahdollisia muovirimpuloita lenkkarien pariksi. Hyvät lukkopolkimet ja kengät eivät ole halpoja ja sama pätee myös yhtä lailla flättipolkimiin! Five Tenin kengissä on vaikea mennä vikaan ja asiallisia flättipolkimia on markkinoilla enemmän kuin koskaan. Tsekkaa tarjonta aluksi vaikkapa kaupan puolelta.

Hauskaa ajoa – poljinvalinnasta riippumatta!

-Jukka Mäennenä

 

Lisää aiheesta:

https://dirtmountainbike.com/features/flat-pedals-endangered-species.html

https://pedalinginnovations.com/science/

http://www.mbr.co.uk/news/clipless-versus-flats-359866

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *