Ramp Control -säätö – mitä se tekee ja miten se toimii?

MRP:n kehittämästä ja käyttämästä Ramp Control -säädöstä kuulee säännöllisesti kysymyksiä, että eikö se tee samaa kuin ilmatilan tilavuuden säätöön käytettävät tokenit? Lyhyesti, ei. Viestintä MRP:n suunnalta ei ole ollut Ramp Controlin suhteen kenties selvintä mahdollista, minkä johdosta sen toimintaa ja mahdollisia väärinkäsityksiä on hyvä aukaista.

Ilmajousen toimintaperiaate

Iskunvaimennin – oli kyseessä sitten keula tai takaiskari – tarvitsee kaksi pääkomponenttia toimiakseen: vaimentimen ja jousen. Jälkimmäinen voidaan toteuttaa paineistetulla ilmatilalla eli ilmajousella tai teräksisellä kierrejousella. 

Perinteinen kierrejousi on ominaisuuksiltaan lineaarinen niin, että sen kasaan painamiseen tarvittava voima lisääntyy suoraviivaisesti. Esimerkiksi takaiskarin 400 lbs/in jousi edellyttää jokaista tuuman suuruista liikettä 400 paunaa vastaavan voiman. Yhden tuuman pituuden muutos edellyttää siis 400 paunaa, kahden tuuman pituuden muutos 800 paunaa jne. 

Ilmajousi on sen sijaan luonteeltaan progressiivinen niin, että kasaan painaminen edellyttää voiman, joka kasvaa nopeammin kuin suoraviivaisesti. Alla oleva kuva selittää jousien eron. 

Ilmajousen etuna on keveys ja hyvä säädettävyys, etenkin kun negatiivisen puolen säätömahdollisuudet otetaan lukuun. Kierrejousen lineaarinen luonne on puolestaan ominaisuus, jota voidaan haluta tietyissä tilanteissa. Lisää kierrejousien toiminnasta takaiskareiden toiminnassa voi lukea aiemmin ilmestyneestä artikkelista. MRP Hazzard ja kierrejousi-iskareiden lyhyt oppimäärä.

Toiminta

Ilmatilan tilavuuden muuttaminen tokeneilla, spacereilla tai muilla vastaavilla palikoilla vaikuttaa haarukan toimintaan koko joustomatkan alueella ja kaikilla liikenopeuksilla. Ramp Controlin rakenne ja toiminta on huomattavasti monimutkaisempi.

Aloitetaan Ramp Controlin toiminnasta, joka perustuu ilman virtauksen rajoittamiseen. Kun eturenkaaseen kohdistuu nopea isku, keula painuu nopeasti kasaan ja paine kasvaa ilmajousen sisällä. Normaalissa ilmajousessa toiminta jää tähän, sillä ilmalla ei ulospääsyä ilmajousen kammiosta. 

Ramp Controlissa tilanne on toinen, sillä patruuna sisältää kaksi erillistä kammiota. Paineen kasvaessa ilma pääsee liikkumaan toiseen kammioon säädettävän venttiilirakenteen kautta. Toiminta perustuu tämän ilmavirran nopeuden rajoittamiseen. Mitä nopeammin ja enemmän ilmaa pitää saada liikkumaan toiseen kammioon ja mitä pienempi virtausaukko on, sitä suurempi ilmavirran rajoituksesta syntyvä vastustava voima on. Lisäksi vaikutus koskee vain joustomatkan loppuosaa, mistä myös säädön nimitys tulee; se lisää jousituksen ramp up -efektiä.  

Ramp Control lisää ilmajousen jousivakiota nopeissa iskuissa joustomatkan loppuvaiheessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Ramp Control -säädön vaikutuksen huomaa vain nopeissa iskuissa, jolloin lähes koko joustomatka on käytössä. Säädön ruuvaamista ei huomaa siis välttämättä parkkipaikalla pompotellessa, vaan se vaatii ajossa ilmeneviä tilanteita. 

Teoriassa tilanne, jossa Ramp Control -säädöstä ei ole hyötyä ilmenee, kun koko joustomatka käytettäisiin hitaassa g-out -tyylisessä tilanteessa jyrkän laskun jälkeen. Tällaiset maastonkohdat tai tilanteet ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia. 

Ramp Control -patruunan rakenne

Patruunan rakenne antaa jo selviä viitteitä sen rakenteesta. MRP:n Ribbon-keuloissa oleva Ramp Control -säätö on rakenteeltaan erilainen kuin lisätarvikkeena saatavat Ram Control Cartridge -patruunat (lyhyemmin RCC).

RCC koostuu ilmakammiosta, joka erotetaan pääilmatilasta venttiilimäisellä rakenteella. RCC:n 16-asentoinen säätö perustuu venttiilirakenteen ilmavirtaa rajoittavan ominaisuuden säätämiseen. Mitä suurempi virtausaukko on, sitä pienempi vaikutus on ja vastaavasti toisin päin. 

Pro-mallin toimintaperiaate on sama kuin normaalissa mallissa sillä lisällä, että se sisältää myös ilmatilan säädön erillisellä spacerilla. Pro-malli yhdistää siis Ramp Controlin ja perinteisen tokenin hyödyt. Se tulee vakiona Bartlett-keulassa ja on saatavilla Rock Shoxin Lyrik, Pike ja Foxin 36-keuloihin.  

Huomion arvoinen seikka, jossa ilmenee väärinkäsityksiä, liittyy Ribbon Coil -keulaan. Vaikka se käyttää nimensä mukaisesti teräksistä kierrejousta, se pitää sisällään Ramp Control -säädön. Air-mallissa säätönuppi löytyy kruunun päältä, kun Coil-mallissa on sijoitettuna alajalan päähän. 

Miten säätö tuntuu ajossa?

Oleellinen kysymys on, että miten säädön huomaa ajossa? 

Lähdetään oletuksesta, että ilmanpaine on ensinnäkin säädetty oikein tai kierrejousen tapauksessa valittuna on oikea jousi. Ramp Controlin ollessa kokonaan auki, keula voi pohjata vaikkapa reilun puolen metrin korkuisesta pudotuksesta syntyvän iskun seurauksena. Kun säätö asetetaan vähän vajaaseen puoleen väliin, vaikkapa 6/16 kliksua ja sama toistetaan, pohjaamista ei välttämättä tapahdu tai se on ainakin selvästi pehmeämpi. Kun säätö asetetaan 8-10 kliksun kohtaan, pohjaamiselta voidaan välttyä kokonaan, mikä puolestaan lisää kontrollia ja myös ajomukavuutta.

Mikä parasta, Ramp Control on nopea ja kätevä käyttää. Säätö onnistuu kirjaimellisesti käden käänteessä ilman työkaluja. 

Tsekkaa mallit alta ja kysy koeajomahdollisuutta!

Lue lisää aiheesta:

https://bikerumor.com/2017/06/14/suspension-tech-mrp-ramp-control-cartridges-differ-volume-spacers/