Berd-pinnat – polymeeritekniikalla kevyemmät kiekot

Berd Spokes on Yhdysvaltalainen valmistaja, joka on kehittänyt polymeeritekniikkaan pohjaavia pinnoja usean vuoden. Perusteellisen kehitys- ja testaustyön tuloksena ovat PolyLight-pinnat, jotka ovat huomattavasti tavallisia teräspinnoja kevyempiä, mutta samalla vähintään yhtä vahvoja! Olemme erityisen ylpeitä, että Berd-pinnat löytyvät jatkossa tuote- ja custom-kiekkovalikoimasta.

Lue pidemmälle tietääksesi, mistä uudessa tekniikassa on tarkalleen kyse!

UHMPWE – siis mikä?

Berd-pinnat ovat valmistettu materaalista, jonka lontoonkielinen kauppanimi on ultra high molecular weight polyethylene, lyhyemmin siis UHMPWE. Tässä tekstissä puhutaan jatkossa tuttavallisesti vain polymeerista. Materiaalin edut pinnoissa ovat perinteseen teräkseen verrattuna tuntuvat ja ne realisoituvat kahdella eri tavalla:

  1. Keveys
  2. Vaimennusominaisuudet

Berd-pinna painaa keskimäärin vain 2,5 grammaa eli se on painooltaan superkevyt! Materiaalina käytettävä polymeeri on myös erittäin vahvaa niin, että sillä on jopa 12-kertainen lujuus-painosuhde teräkseen verrattuna.

Eikä tässä kaikki, keveyden lisäksi Berd-pinnoissa käytetyn polymeerin materiaaliominaisuudet ovat sellaiset, että se vaimentaa tärinää huomattavasti paremmin teräspinnoihin verrattuna. Tämä kääntyy puolestaan entistä paremmaksi ajomukavuudeksi.

Lähes kaikkiin pyöriin

Berd-pinnoja on saatavana 178-315 mm pituuksissa 1 mm välein. Pituusskaala kattaa siis kaikki kiekot 20-tuumaisesta BMX-koosta aina suoravetopinnoja käyttävillä navoilla rakennettuihin 29-tuumaisiin grave- ja maastokiekkoihin. Jos kiekon tarvitsema pinnojen pituus osuu tälle välille, pyörääsi on mahdollista kasata kiekot Berd-pinnoilla riippumatta siitä, että käyttävätkö navat perinteisiä J- vai suoravetopinnoja.

Värivaihtoehtoja on kaksi: valkoinen tai musta.

Berd-pinnoilla on mahdollista säästää painossa 125-250 grammaa, kiekosta riippuen. Erityisesti Berd-pinnoista ja niiden tuomista eduista hyötyvät sovellukset, jossa paino halutaan minimoida ja/tai ajomukavuudelle annetaan suuri painoarvo. Esimerkkejä ovat XC-, gravel-, maantie ja jopa fatbike-pyörät.

Jos etsit äärimmäisen jäykkiä kiekkoja, jotka kulkevat mutkissa kuin kiskoilla, Berd-pinnat eivät ole välttämättä sinulle.

Hinta ja saatavuus

Kyseessä on tilaustuote ja Berd-pinnat tilataan aina rakenteilla olevan kiekkosetin speksien pohjalta suoraan valmistajalta. Pinnan hinta on 9,5 €/kpl ja kasaukseen tarvitaan erillinen Berd-työkalusetti. Toimitusaika on tyypillisesti 2-2,5 viikkoa

Lue lisää tuotesivulta: Berd PolyLight -pinnat

Huomioi myös, että tarjoamme custom-kiekkoja Berd-pinnoilla, jolloin pinnojen pituuden määrittäminen ja kasaustyö kuuluvat kokonaisuuteen. Kysy lisätietoja ja tarjous sähköpostilla info@4130.fi

Usein kysyttyä

Alle on koottu usein toistuvia kysymyksiä Berd-pinnoista. Jos aihe kiinnostaa, lue lista läpi ja jos vielä sen jälkeen jäi avoimia kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä sähköpostilla!

Ovatko Berd-pinnat yhtä kestäviä kuin perinteiset pinnat? Lähtökohtaisesti kyllä. Kun napa on valmistettu suositusten mukaan ennen kasaustyötä ja kiekko on koottu oikeaan jännitykseen, Berd-pinnat kestävät vähintään yhtä hyvin kuin perinteiset teräspinnat.

Kuinka paljon Berd-pinnoilla säästää painoa? Kiekosta riippuen, keskimäärin 120-250 grammaa per kiekko.

Ovatko erot ajo-ominaisuuksissa ja erityisesti ajomukavuudessa selvästi huomattavat? Erojen huomaaminen on aian yksilöllistä ja asiaan liittyy paljon subjektiivisuutta, mutta useimpien Berd-pinnoilla ajaneiden mukaan, vastaus on kyllä.

Lasketaanko pinnojen pituus samalla tavalla kuin perinteisten pinnojen? Ei. Laskemiseen tulee käyttää valmistajan omaa pinnan pituuslaskuria ja hankittujen pinnojen tulisi olla +/- 1 mm sisällä lasketusta tuloksesta.

Miten kiekon kasaus tapahtuu Berd-pinnoilla? Periaatteet ovat samat, mutta Berd-pinnoja käyttäessä asiaan liittyy muutama erityishuomio. Työvaiheet ovat seuraavat:
1) Napojen valmistelu
2) Pinnojen asentaminen napaan
3) Lukitteen lisäys pinnoihin kasauksen yhteydessä (jos Sapim Double Square Secure Lock -nippeleitä ei käytetä)
4) Kiristys 100 kgf vastaavaan jännitykseen kiekon korkeamman jännnityksen puolella
5) 24 h odotusjakso
6) Uudelleenkiristys 100 kgf vastaavaan jännitykseen kiekon korkeamman jännnityksen puolella
7) Lopullinen kiristys noin 80 kgf vastaavaan jännitykseen kiekon korkeamman jännnityksen puolella
8) KIekot on suositeltavaa uudelleenkiristää 2-3 kk ajon jälkeenn, normaalien huoltotoimien ohella

Pystyykö Berd-pinnoilla kasatun kiekon rihtaamaan itse? Kyllä, mutta se vaatii Berd-pinnnoilla sopivan pinnna-avaimen ja erillisen työkalun, jolla estetään pinnojen kiertyminen rihtauksen yhteydessä.

Ovatko Berd-pinnat yhteensopivia kaikkien napojen kanssa? Ainakin kaikkien yleisimpien. J- ja suoravetopinnoja käyttäville navoille on erilliset ”päätypalat”, jotka kiinnittävät pinnan pään navan laippaan.

Onko pinnoissa väriä suojaava pintakäsittely? Ei. Pinnojen puhdistus onnistuu silti hyvin, mutta jos haluat minimoida epäpuhtauksien näkymisen, musta värivaihtoehto on suositeltava.

Onko 9,5 € kappalehinta? Kyllä. Kyseessä on uutta tekniikkaa käyttävä huipputuote, mikä heijastuu myös hintaan.