Eurobike 2019 – parhaat palat!

Eurobike messut ottivat paikkansa jälleen Saksassa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Friedrichshafenissa paikkansa ottavat ”festivaalit” ovat pyörämaailman suurimmat, mikä myös näkyi ja tuntui. Tavaraa ja näytteilleasettejia oli tarjolla yhtään liioittelematta neljän Helsingin Messukeskuksen verran!

DVO:n Jade X -iskari pultattuna (oletettuun) Alutechin pyörään.

Hyppää peremmälle ja katso, mitä messuilla tuli eteen ja tarttui kameran muistikortille!

Tässä joitakin kohokohtia, parhaita paloja tai muuten vain mielenkiinnon puoleensa vetäviä nostoja.

Spankin Vibrocore-sisuksella maustettua droppitankoa saa varmasti riittävään 52 cm leveyteen asti!
Nuorten kuskien tarpeet olivat huomioitu messutarjonnassa selvästi. Tässä Commencalin 24-tuumainen versio aiheesta tulevalle enduro- ja dh-sukupolvelle.
Pala historiaa! Foesin LTS-runko on monokokkitekniikkaa huikeimmillaan. Väri on aina oikea – kiillotettu alumiini.
DMR:n uusi poljin jättää kuskille valinnanvaraa avo- ja lukkopolkimen väliltä – lennosta! Polkimesta löytyvät siis flätti- ja lukkopuoli.
DMR Vault on flättipoljinten (kruunattu) kuningas. Pitoa voi lisätä tai halutessaan vähentää tarvikepiikkisarjalla.
Orangen Speedworkista on vaikea sanoa, että sopiiko se suoralle vai droppitangolle – vai kenties molemmille?
Orangen gravel-pyörä oli varustettu Foxin 40-millisellä keulalla. 
Orangen sähköistetty uutuusmalli. Voisi ajatella, että brittivalmistajalla on ollut kristallipallo käytössään, sillä rungon viistoputki ei ole tarvinnut paljoa suurentamista, jotta siitä on saatu akulle paikka.
Venäläistä mallia olevan dynon päässä oleva Pushin iskari oli mahdotonta jättää kokeilematta.

Zeroden 29”-kiekoilla rullaava ja ennen kaikkea Pinion-laatikolla varustettu Katipo sai aikaan voimakkaita omistamisen tunteen halua! Pushin Eleven-Six -iskari kruunasi kokonaisuuden.
Katipon voimansiirto lähempää. Tämä pyörä löytyi Pinionin ständin kyljestä.
Orangen pyörien ohjaamoon oli speksattu niin sanotusti parempaa Seppälää, eli Burgtecia. 
Hissitolpat tulevat vauhdilla myös gravel-pyöriin ja hyvästä syystä. Tässä X-Fusionin versio aiheesta.
DVO:n uusi Jade X -kierrejousi-iskari.
White Industriesin navat ovat karkkia artesaanikiekonkasaajille. Kiillotettu väri on vähintään yhtä näyttävä kuin anodisoidut.
Merkki ajan hengestä? Zwiftin osasto oli vähintään saman kokoinen tai jopa isompi kuin moottorivalmistaja Boschin.
Bikepacking on gravel-pyöräilyn ohella ehkä voimakkaimmin nouseva trendi. Myös Evoc on lähtenyt matkaan mukaan ja laukkuja näkee jo täysiverisissä maastopyörissä.
Uutuusmerkki Arc8:n kuitukovatarakka on nätti kokonaisuus. Geometria on myös astetta fiksumpi valtavirtaan verrattuna.
Tehonmittauksen spealisti saksalainen SRM on puskemassa markkinoille useita uutuusmalleja, mukaan lukien Shimanon uuden XTR:n.
Pinion-vaihdelaatikon sisältö. Insinöörin unelma ja tekniikan vihollisen painajainen? Monimutkaisista sisuskaluistaan huolimatta vaihdelaatikko on erittäin huoltovapaa.
Pole Bicyclesin osasto oli täyttä CNC-pornoa! Stamina 180 rungot olivat varustettu saksalaisen pienpajan Intendin keuloilla, takaiskareilla, kammilla ja ohjaamokomponenteilla. Beast-componentsin kuitukiekot olivat vielä kuin hartsi laminaatin päälle.
Intendin nurin-narin-keula on herättänyt kovasti mielenkiintoa, keskustelua ja on hipelöintietäisyydeltä sitäkin näyttävämpi.
Intend Hover -iskari. Ei, siitä ei ole unohdettu kierrejousta, vaan iskari on ilmatoiminen.
Pole Stamina ja Intend Infinity -keula. Paljasta pintaa (siis alumiinista sellaista) on tässä kokonaisuudessaan riittämiin!
Jatkoa jäljittelemättömälle alumiiniosaamiselle, mutta tällä kertaa hitsisaumojen kanssa. Saksalaisen insinöörin jälki näkyy Nicolain runkojen muotoilu ja designissa – mikä on hyvä asia. 
Nicolai käyttää myös EXT:n iskaria.
Laying the dimes!” Lanttien laittaminen jonoon sopii todellakin kuvaamaan Nicolai runkojen saumoja. 
Pinion-vaihdelaatikolla ja Gatesin hiilikuituhihnalla varustettu G1 olisi vähintäänkin mielenkiintoinen kokeiltava.
MRP 1X -ohjuri. Ketjunohjuri ei muutu paljoa tämän yksinkertaisemmaksi ja kevytrakenteisemmaksi. 39 g paino kelvannee myös grammanviilaajille.
Merkittävä uutuus MRP:ltä – ketjunohjurit sähköpyöriin! B-V4-malli sopii nimensä mukaisesti Boschin 4. sukupolven moottoriin ja S-E7/8-malli puolestaan Shimanon Steps 7000- ja 8000-sarjan ”sähkömyllyihin”. Huomattavaa on, että MRP:n ohjuri on Boschin virallinen suositus ohjuriksi heidän moottorinsa yhteyteen. 

Miksi sähköpyörään kannattaa lisätä ketjunohjuri? Samasta syystä kuin luomupyöräänkin, mutta sähköistetyissä menopeleissä ohjuri voi olla sitäkin tärkeämpi, sillä jos ketju joutuu väärään väliin, kun siihen kohdistuu moottorin ja kuskin kohdistama voima, jälki ei ole välttämättä kaunista. Summa summarum, näitä tulee löytymään pian hyllystä!
MRP AMg v2 -ketjunohjuri on yhden pysähdyksen paikka, mitä tulee ohjurin hankintaan. Se on muun muassa EWS-mestari Sam Hillin valinta.
MRP Wave Ring -rattaiden hammasprofiilia on ”hiottu” entisestään hiljaisempaan suuntaan ja vieläpä niin, että ketju pysyy paremmin paikallaan.
MRP:ltä on tulossa näkymättömiä, mutta sitäkin tuntuvampia uutuuksia keuloihin. Ensinnäkin, keulat varustetaan jatkoissa Norgliden-puslilla, minkä pitäisi lisätä alkuherkkyyttä entisestään. Toinen samaa ominaisuutta parantava tekijä on vaimennuspatruuna ja ilmajousen liikkuvissa osissa käytettävä ChocoLUXE-päällyste, joka vähentää kitkaa jopa 37 % (kyllä, tarkkaa hommaa…)

ChocoLUXE-osat ovat yhteensopivia jo hankittujen keulojen kanssa, eli päivitys on tehtävissä kohtuullisen helposti! Saatavuus ja hinnat selviävät, kun selviävät.
Testikappaleena hypisteltävänä oleva männänvarsi osoitti, että ero kitkassa on todellakin tuntuva.
MRP Bartlett on ”Super Enduro” -keula. Mikä se sellainen on tarkemmin käytännössä? Tuplakruunu, säädettävä joustomatka ja ennen kaikkea Boost-akseli dh-keuloista tutun 20 mm läpiakselin sijaan. Keula on myös täysin kotonaan dh-pyörän nokilla kevyestä 2,5 kg painostaan huolimatta! 
Down country, super enduro ja mitä näitä nyt oli? Bartlett on täsmäase viimeksi mainittuun.
MRP:n koko keulamallisto. Vasemmalta oikealle: Ribbon SL, Ribbon Air, Ribbon Coil ja viimeisenä Bartlett
Ramp Control Pro -patruuna mahdollistaa tutun Ramp Control -säädön lisäksi myös ilmatilavuuden säädön Huck Puck -palasilla.
Hazzard-iskari säilyy muuttumattomana toistaiseksi. Valmistajalta on kuitenkin tulossa merkittävä uutuus iskaripuolelle ja vieläpä pian – stay tuned!
Cane Creekin ja SKF:n yhteistyössä kehittämä keskiölaakeri lupaa huomattavasti pidempää käyttöikää, sillä laakeriosuus on täysin suojattu. Sininen polyymeriseos täyttää laakerin sisäosan kokonaan tarjoten samalla voitelua ja tiiviin laakerin. Laakeria mainostetaan lisäksi painepesurin kestäväksi. Odotamme mielenkiinnolla käyttökokemuksia ja tuleeko sama tekniikka leviämään myös keskiölaakereiden ulkopuolelle.
 
Mielenkiintoisena knoppitietona mainittakoon, että tekniikka ei ole uutta, vaan SKF on käyttänyt sitä aiemmin muun muassa elintarviketeollisuudessa.
Eurobike-katsaus ei olisi täydellinen ilman Chris Kingin ohjainlaakereita, joita on saatavilla melkein kaikissa kuviteltavissa olevissa väreissä ja malleissa. Takuu on myös luottamusta antavat 10 vuotta!
Sama pätee Chris Kingin ISO -napoihin. Tarjontaa on kaikilla akselistandardreilla, väreillä ja vapaarattailla. Uusi Micro Spline -standardi odottaa tosin vielä saapumistaan Kingin valikoimaan.
Enduro Bearings on tiettävästi ainoa polkupyörän laakereihin erikoistunut yritys. Jos pyörästäsi löytyy laakeri, Endurolta löytyy todennäköisesti siihen päivitysversio.
Sonin napadynamon sisuskalut. Napaa saa myös Boost-mitoituksella.
Käsintehdyt King Frame Works-rungot lähentelivät taidetta kaikkine yksityiskohtineen. Sitäkin hämmästyttävämpää oli, että kyseessä on yhden miehen yritys ja omistaja/hitsaaja/rungonrakentaja Mark sanoi tekevänsä noin 40 runkoa vuodessa, eikä King ole edes hänen päätyönsä! Toiset tekevät, muut puhuvat.
Lisää Pinion-fanitusta. Jos haluat tietää, miten vaihdelaatikko toimii käytännössä, lue Fillari-lehden 4/2019 numero!
Italialainen moottoripyöräpuolella tunnettu Braking-merkki tarjoaa jarruttimia myös fillareihin. Ps. näistä on tulossa tarkempaa infoa myöhemmin! 
Hopen Pro4 -napa valmistuksen eri vaiheissa. 
Rohkea, futuristinen… siihen positiiviset adjektiivit Bianchin sähköpyörästä mahdollisesti loppuvatkin. Jos ei muuta, niin muotoilu herättää ainakin huomiota.
Japanilaisjätti on lähtenyt myös gravel-markkinoille GRX-sarjalla.
Boxin 50-hampaiseen rieskaan ulottuva 9-vaihtainen voimansiirto vaikutti yllättävän asialliselta. Vaihdevivun tuntuma oli todella jämäkkä verrattuna markkinoilla oleviin suurpelureihin. 
Kotimainen Revonte esitteli portaattoman ja automaattisen sähköpyörän moottorinsa Eurobikessa. Kiinnostusta riitti koko nelipäiväisen messun ajan.
CVT-tekniikkaan pohjaava moottori pitää sisällään avustavan moottorin, portaattoman vaihdelaatikon ja pitkälle kehitetyn ohjauspiirin.
Laufin häkkyrähaarukka, Pinion-loota ja hihnaveto – tästä pyörästä eivät lopu kummallisuudet ja ominaisuudet kesken. Lyhyen parkkipaikkakurvailun perusteella kyseessä oli kuitenkin erittäin soiva peli.
Gatesin hiilikuituvahvistettu hihna.
Trefectan pyörä on suunniteltu sotilaskäyttöön. Kuvassa olevan mallin hinta on pyöreästi 50 000 € ja ensimmäinen 43 kappaleeen erä myytiin loppuun. Jokaiselle jotakin...

Tässä kaikki tällä kertaa! Kiitos, jos jaksoit lukea kaikki kuvatekstit tähän asti.

-Jukka Mäennenä

9.9.2019