Ovatko hiljaiset takanavat parempia?

Bikerumor.com-sivusto julkaisi hetki sittenn artikkelin, jossa se kysyi eri napavalmistajilta,. että ovatko hiljaiset navat parempia? Mukana oli kärkirivin toimijoita, joihin Onyx Racing Products oikeutetusti kuuluu. Artikkeli löytyy alta ja on tutustumisen arvoinen.

Jos aihe kiinnostaa edes etäisesti, tekstin lukeminen on suositeltavaa myös siinä mielessä, että se antaa pohjatietoja tähän juttuun, joskaan se ei ole pakollinen etukäteisvaatimus. Sellaiselle lukijalle, jota kiinnostaa tekniset seikat ja, joka haluaa saada pyörässä ilmenevistä kitkakertoimista viimeisetkin desimaalit pois, tämä on puolestaan sitä ominta aluetta.

Tämän juttu jatkaa Bikerumor-artikkelin pohjalta – tai tarkemmin sanottuna lähtee eri suuntaan jo alusta lähtien. Syy tälle on, että alkuperäinen kysymyksen asettelu johtaa helposti hakoteille, sillä se lähtee purkamaan asiaa toissijaisten ominaisuuksien sijasta toiminnallisten ominaisuuksien sijaan. Kyllä, jutuilla pitää olla kiinnostava otsikko lukukertojen keräämiseksi, mutta pohdinta toiselta näkökannalta on silti tarpeen.

Toiminnalliset ominaisuudet

Aloitetaan käsitteiden määrittelyllä. Insinööritieteissä on käytössä termit: driving feature ja driven feature. Samoja termejä voidaan käyttää myös mitoista, jolloin termeiksi tulevat driving dimension ja driven dimension. Toiminnallinen ominaisuus (driving) on toiminnan kannalta merkityksellinen tekijä, joka määrittää muita toissijaisia ominaisuuksia tai mittoja.

Esimerkki runkosuunnittelun puolelta voi havainnollistaa tilannetta. Rungon reach-mitta määrittää viistoputken pituuden ja se katkaistaan mittaan ennen liittämistä runkoon. Jos puolestaan käytössä olisi vain tietyn mittainen viistoputki, jota ei voisi lyhentää, se olisi toiminnallinen mitta, joka määrittäisi reach-mitan ja siten rungon geometrian. Arvatenkaan suunnittelua ei haluta tehdä näin.

Takanavan kohdalla toiminnallisia ominaisuuksia ovat ainakin seuraavat:

  • Kestävä ja varmatoiminen rakenne
  • Modulaarinen kokoonpano helpottamaan huoltotyötä ja varaosien saatavuutta 
  • Laakerien valinta kitkan minimoimiseksi ja laakerien käyttöiän maksimoimiseksi
  • Nopea/tiheä kytkentä
  • Vähäiset huoltotarpeet
  • Kilpailukykyinen paino

Ääni, sen taso tai täysi poissaolo ei löydy listasta – miksi? Koska se on toissijainen ominaisuus, joskin positiivinen sellainen.

Vapaaratasmekanismi

Takanavan sisällä oleva kytkin- tai vapaaratasmekanismi määrittää millaista ääntä tai rallatusta takanapa pitää rullatessaan, kun ketussa ei ole vetoa. Jos suunnittelutyö aloitetaan kriteerillä, että äänen pitää olla tietynlainen ja sen johdosta uhrataan toiminnallisia ominaisuuksia, mennään helposti sivuraiteille..

Onyx Racing Products -navat ovat äänettömiä niiden käyttämän vapaakytkimen ansiosta. Sama mekanismi löytyy kaikista navoista, aina junior-koon BMX-navoista sähköpyörähyväksyttyyn Classic-napoihin.

Vapaakytkinmekanismi toimii niin, että navan akselin ja ulkokuoren välissä on tiheä rivistö 8-muotoisia kiilapaloja tai ”sprageja”. Ne mahdollistavat sylinterimäisten pintojen liikkeen yhteen suuntaan, mutta eivät toiseen. Kun pyörimissuunta muuttuu ketjuun kohdistettaessa vetoa, kiilapalat nousevat pystyyn ja kiilautuvat sylinterimäisten pintojen väliin luoden vahvan kytkennän ja vieläpä ilman viivettä! Kaikista navoista löytyy kaksi riviä näitä kiilapaloja, alla olevan kuvan mukaisesti.

Videomuotoinen esitys voi helpottaa systeemin toiminnan ymmärtämistä.

Äänetön toiminta, vähäinen kitka 

Ääni ei synny tyhjästä. Se tarvitsee aina lähteen ja energiaa syntyäkseen. Takanavan rallattava ääni on siis peräisin kuski-pyöräyhdistelmän liike-energiasta. Se määrä liike-energiaa, joka kuluu ääneen on puolestaan pois kuskilta ja pyörältä.

Onyx-napojen käyttämä vapaakytkin on yksi matalakitkaisempia ratkaisuja vapaaratasmekanismin toteuttamiseen. Sen sisältämät kiilapalat ovat kosketuksissa jatkuvasti sylinteripintoihin, mutta niin kevyesti, että kontaktista syntyvä kitka on minimaalinen. Asiaa tutkittiin vuonna 2016 Duke Universityn toimesta seuraavin tuloksin.

Hiljjaiset navat eivät ole siis itseisarvona vähän tai paljon äänekkäämpää parempia. Onyx Racing Products -navat tarjoavat kuitenkin selviä ja tuntuvia toiminnallisia etua. Täysi äänettömyys on mukava ja erittäin tervetullut sivutuote!

Katso custom-kiekkojen valikoima ja pyydä tarjous Onyx Racing Products -napojen ympärille rakennetuista kiekoista!

-Jukka Mäennenä
28.2.2022
@4130.fi